Een blog over het opknappen van een Karmann Ghia

Bokkend lopen, verstopte carburateur en slechte bougie kabels

Al vanaf het begin heeft de karmann last van af en toe bokkend lopen. Dan bleek vaak dat er verstopte sproeiers in de carburateur zaten. In het begin denk je nou het zal wel een vuile tank zijn of vuile slangen zijn. Dus een flesje toegevoegd om in iedergeval het water te binden dat in de tank zit, zodat er weer alleen benzine in de tank zit. Dat lost wel niet het vuil probleem op, maar het zorgt in iedergeval dat de carburateur van de binnenkant een beetje schoon wordt gemaakt.
Daarnaast heb ik een filter voor de carburateur gezet om dat vuil dat er door het zeef in de tank komt af te vangen voor de carburateur. Gek genoeg blijf (bleef) ik last houden van vervuilde sproeiers. Het vuil ziet er glazig uit. Bijna een glasvezel. Als de carburateur is schoongemaakt loopt de auto weer voor een paar dagen om daarna weer terug te vallen op bokken. Soms zit er dan vuil in een sproeier, maar ook net zo vaak niet. Het lastige van de vervuiling is dat het glazig is en vaak zie je het vuil dan ook niet. Soms steekt het uit de sproeier en kun je het pakken, als je hem tegen het licht houd lijkt het alsof hij open is. Omdat ik een filter voor de carburateur heb zitten verbaast het me dat er nog steeds vuil in de sproeier komt. De kanalen van de carburateur zijn  al zo vaak door gespoten met lucht dat daar nauwelijks nog vuil kan zitten.

Afgelopen dinsdag avond maar eens naar VW classics gegaan. Daar bestond het idee dat het mogelijk plastic uit de benzinepomp was   (die in de auto) . Nu heb ik een andere gemonteerd en ik heb de carurateur nog eens even opengemaakt en met een revisiesetje in elkaar gezet. De vlotternaald die bij het setje zat was veel te lang en daardoor zou het brandstof nivo in de vlotterkamer te laag komen. Na het terug plaatsen van de carburateur liep de motor slecht. Er was eigenlijk geen instelling te vinden waarbij hij nog netjes liep. Voordat ik aan het vervangen van de pomp en de pakkingen begon liep hij in iedergeval nog best aardig, maar nu niet meer.
Op het net vond ik verschillende probleemomschrijvingen die passend waren voor mijn auto. Dus ik ben maar ergens begonnen om ze uit te sluiten. Eerste heb ik de benzine druk gemeten. Een te hoge druk kan er toe leiden dat de vlotternaald wordt opengeduwd en dat het nivo in de vlotterkamer te hoog komt. Deze bleek aan de lage kant. 0,15 bar waar de spec 0,2 tot 0,35 bar is. Als de naald een beetje kleverig is dan kan het zijn dat de vlotterkamer nu droog valt omdat de naald niet wordt weggedrukt. Daarna heb ik het brandstof nivo gemeten in de vlotterkamer. Dat doe je door de moter even te laten lopen, hem dan uit te zetten. De slang los te maken van de carburateur. Pas op met vuur of vonken, want er lekt wel wat weg. Daarna het deksel van de carburateur afhalen en met een schuifmaat het vloeistofnivo meten ten opzichte van de bovenrand. Dit moet 19,5mm +- 1mm. Dit bleek precies 19.5mm. Goed dus. De vlotterkraan uit het revisie pakket kan dus niet de goede zijn, omdat die al meer dan een paar mm langer is. Ik had eigenlijk geen reden om te denken dat de carburateur nog de reden was voor het slechte lopen.

Uiteindelijk las ik een verhaaltje oven een ijsjes bus die slecht liep en begon te bokken als die warm was. Dit bleek na veel gedoe uiteindelijk aan de slechte staat van de bougiekabels te liggen. Dat was iets waar ik nog niet aangedacht had.
Als eerste maar eens de kabel van cylinder twee los gemaakt en zowaar hij liep op dezelfde manier verder. De kabel van cylinder twee had ik bij het monteren van de carburateur ook wel bewogen, omdat de verdeler eruit was gehaald om bij de bouten van de pomp te kunnen. Zaterdag maar even een paar nieuwe kabels en bougies gehaald en er in gezet.

Nu kon ik eneens een instelling vinden voor de carburateur waarop hij lekker liep. Het bokken bleek twee oorzaken te hebben. Een slechte ontsteking en ook vuil in de sproeiers. Het vuil in de sproeiers maakt dat het mengsel niet meer klopt en dus moeilijker ontsteekt. Als dan ook nog eens de ontsteking niet een krachtige vonk meer kan geven, dan is bokken het gevolg. Nu ben ik nog wel benieuwd of het vuil weg blijft nu er een andere pomp op is gezet.

De eerste ritten zijn in iedergeval veelbelovend.

Categorieën
Archieven