Een blog over het opknappen van een Karmann Ghia

Benzinetank

Vandaag begonnen met de tank terugplaatsen. Ik was wel benieuwd hoe dat zou gaan. Van tevoren had ik niet zo goed gekeken naar de oude slangen.

Aan de onderkant van de tank zit een uitloop met binnen in de tank een zeef. Ik krijg de moer niet los zonder de tank te beschadigen. Om niet de tank te hoeven vervangen heb ik maar besloten om een los filtertje onder de tank te hangen. Voorheen zat dat er ook al en er dreven een aantal zaadjes van bomen in. Het oude zeef dat erin zit stelt dus niet veel voor.

De tank zelf ziet er nog best OK uit. Die heb ik gewoon weer teruggezet zonder er iets aan te doen. Deze ligt normaal op een schuim rubber rand.
De vulhals naar het spatbord dat was nog wel een beetje raar monteren. De rubber sok in de zijwand drukken en de rubber spatbordbeschermer op de vulhals zetten. Dan de rubber flap door het spatbord heen halen en de rubberring in het gat masseren. Uiteindelijk zit de vulhals goed naar mijn zin. Echter de tankdop past niet meer. Na wat analyse op het net denk ik nu dat de tankdop van een Kever is en niet van een Karmann ghia omdat de afdichtring verdiept in de dop zit. Bij een karnn ghia is dat niet zo en moet de ring tegen de dop zitten. Hier moet nog een andere voor komen.

De oudere slangen blijken kogel hard. Deels door de kou maar zeker ook door de benzine. Dus maar even een aantal nieuwe gehaald. De foto hieronder zit nog de oude slang, maar die is nu al vervangen. Klinkt als een rubber die niet tegen ethanol kan.

De dikkere slang zit met twee zacht rubber ringen op de tank en vulhals. In de kou is het best lastig om deze slang soepel genoeg te krijgen om hem op zijn plaats te krijgen zonder knikken. Knikken geven alleen maar problemen bij het tanken.

Categorieën
Archief