Een blog over het opknappen van een Karmann Ghia

Pech onderweg

Gisteren zijn Marij en Marianne naar het Geuldal gereden. Een heerlijk ritje gemaakt met een stevige wandeling. Op de terugweg was de A2 afgesloten. In de grote stroom auto’s die langs het kanaal naar het noorden reden kwam de auto in nederweert bokkend tot stilstand. Om te kijken of ik er iets mee kon, ben ik er naar toe gereden.

Starten was er niet meer bij. De accu was leeg. Eerst maar eens gekeken of ik de motor weer aan de praat kreeg. Startkabels aangesloten en de karmann ghia gestart. Die liep direct, maar het laad lampje bleef branden ook na kort gas geven. Geen laadstroom dus. De kabels zaten allemaal nog vast. Ook geen hoog-ohmige contactovergangen kunnen vinden. Daarna de stofkap van de generator afgehaald en de koolborstels boven en onder aangedrukt. Ze zien er nog voldoende groot uit. Maar het laadlampje blijft uit. Om toch naar huis te kunnen heb ik met de andere auto eerst maar eens de accu van de Ghia opgeladen zodat hij nog een eindje zou kunnen rijden. Dat hebben we nog een keer moeten herhalen om thuis te komen.

Vandaag eerst maar eens gekeken of er een kabelbreuk in de draden zit. Die heb ik niet gevonden. Dus mijn vermoeden is dat de generator defect is. De test daarvoor is de draden losmaken van de generator, DF aan de aarde leggen en dan de auto starten en de spanning op D+ meten. Deze moet dan ~36 Volt zijn. Niet langer laten lopen dan voor de meting nodig is.

De generator is defect. Er staat bij deze test geen spanning.

Ik denk dat er binnenin een draad is gebroken. De wikkelingen zijn wel opnieuw te wikkelen, maar dat is best wel prijzig.Een gereviseerde is gezien de prijs wel interessant, maar ook weer niet zoveel goedkoper dat ik niet ga voor een nieuwe. Heb er dus ook maar direct eentje besteld.

Thuis de accu maar aan de lader gehangen om de auto naar de garage-box te rijden. Het vervangen van de generator is te doen, maar niet in een half uurtje. De truc zal zijn om de band los te halen om de generator de moer van de ventilator los te halen en dan de boutjes op het gevoel los te maken.

 

Categorieën
Archief