Een blog over het opknappen van een Karmann Ghia

Remmen upgrade.

Met de karmann ghia op vakantie,  vouwwagen erachter en lekker touren. Mooi idee en dit jaar gaat het er van komen.

De vouwwagen is van het geremde type, daarmee vraagt hij niet zo veel van de karmann ghia, maar ik vind het wel zo fijn als ik de ghia tot stoppen kan dwingen als dat nodig is. Bij het huidige verkeer en de andere modernere auto’s is het al defensief rijden. Ook daarvoor is het wel fijn als de remmen beter gaan werken. Ooit ben ik bij 120KM/uur vol in de remmen gegaan. Mij viel op dat die niet al te veel deden bij vol remmen bij 120km/h. Waarschijnlijk worden de remblokken instantaan warm en gaan gassen. Die gassen gaan tussen de remblokken en de schijf hangen waardoor er een luchtfilm tussen hangt. Met die ervaring in mijn hoofd wil ik geboorde schijven hebben. Die zijn beter in staat om gassen af te voeren en zorgen voor een kortere remwerk. Na veel leeswerk op het net zijn er voor mij een paar opties over.

  1. Grotere remklauwen voor. Je kunt dan denken aan de talbot of kadett D klauwen. Deze zijn  48mm hebben dezelfde inbouwmaat en passen zondermeer op een schijfremspindel van na 1968. Wat je daarbij leest is dat die maar net te rijden zijn met de standaard hoofdremcylinder. Die heb ik net nieuw en wil ik ook niet vervangen. De rembalans komt verder naar voren te liggen. De Karmann Ghia wordt dan slechter omdat de voorwielen veel te vroeg blokkeren terwijl achter nog remvermogen over is. Een schijf aan de achterkant monteren is dan de oplossing. Sportief bergen rijden geeft oververhitting van de schijf. Het prijsvoordeel van deze optie wordt gedeeltelijk te niet gedaan door de extra HRC.
  2. Tweede optie is een Type-3 klauw te nemen. Die is 42mm groot. 2mm Groter dan standaard. De oppervlakte is dan 10 % groter en de remkracht bij gelijke pedaaldruk wordt dus 10% groter bij bestaande hoofdremcilinder. Ook in deze optie verschuift de rembalans naar voren en daar ligt nu al dik de nadruk. Resultaat is een langere remweg omdat voor eerder blokkeerd. Ook hierbij wordt de rem in de bergen warm. Voordeel hier is dat de HRC kan blijven zitten.
  3. Optie drie is een type-3 klauw voor (10% meer druk) samen met een 19mm remcilinder achter. Daarmee wordt achter de oppervlakte van de remcilinder 25% groter. De remkracht verdeling verschuift naar achter. Dat kan maar in bepaalde mate. Voor moet altijd eerder blokkeren dan achter. Dit kan met standaard HRC.
  4. Porsche 944 klauwen monteren. Deze optie komt er eigenlijk altijd op neer dat je 5 gats velgen moet gaan monteren. dat wil ik niet, maar schijnt wel een goede en redelijk goedkope oplossing te kunnen zijn.
  5. Type-3 klauwen met geventileerde voorschijven en een grotere 19mm remcilinder achter. Voordeel zijn dezelfde als bij optie 3, met bijkomend voordeel meer koeling waardoor in de bergen geen fading te verwachten is. Ook niet met een vouwwagen er achter.

Optie 5 heb ik gekozen omdat hier sets van te krijgen zijn die Tüv gekeurd zijn tot 136 PK. Niet geheel mijn vermogen maar dat de sets goed bevonden zijn geeft enige zekerheid.

 

Blijft nog de RDW. Moet een auto naar de keuring. Navraag bij de RDW levert op dat mijn Karmann Ghia niet keuringsplichtig is en dat ik de remmerij mag aanpassen.

 

De keuze is gevallen op een upgrade set van CSP.

 

 

Categorieën
Archieven