Een blog over het opknappen van een Karmann Ghia

Alle electrische contacten vervangen

Alle contacten op de lichtschakelaar, alarmlicht schakelaar en zekeringhouder vervangen.
De vlakstekker contacten zijn allemaal vervangen. De meeste waren nog wel OK, maar sommigen hadden geen enkele veervoorspanning meer of waren zelfs gebroken. In een eerder bericht heb ik daar al eens een opmerking over gemaakt. Niet echt lekker als je bedenkt dat dat tot brand kan leiden.

Ook heb ik de schakeling aangepast zodat de lampen uit gaan als ik de auto van het contact haal. In het schema van Haynes moet de kabel vanuit het contactslot naar het X contact. Deze zit niet op mijn lichtschakelaar.  De schakelaar komt uit een ouder model karmann. Echter heb ik wel de bedrading van een nieuwere karmann. De draadgewonden weerstand is er letterlijk niet meer. In eerdere dagen is die verdwenen. De armaturen verlichting is daardoor ook niet meer regelbaar.  Ik heb die ik aangesloten op 56 (Dimlichtstand).

Het verklikkerlicht dat aangeeft dat de lampen branden heb ik aan pin 58 verbonden (zwart/rood).

De schakelaar verbind in de stadslichten (of parkeerlicht) stand contact 58 en 57 met elkaar door.  In de dimlicht stand worden contact 30 met 58 doorverbonden op het moment dat de dimlichten stand wordt ingeschakeld. Maar ook contact 56 wordt dan van spanning voorzien via pen 30. Dit is de aanvoer naar het dim/ grootlicht relais. Door nu  de draad vanuit het contactslot zwart/geel naar het contact 30 te leggen en de rode draad die daar op zat te verhuizen naar contact 57 heb ik ingebouwd dat het licht uitgaat op het moment dat de auto van contact af wordt gehaald. Er loopt nu meer stroom door het schakelcontact van het contactslot dan voorheen. Echter dit is normaal voor het latere type lichtschakelaar dat in de auto moet zitten.

Draad is te krijgen bij Rick Donkers Auto Electric

 

 

Categorieën
Archieven