Een blog over het opknappen van een Karmann Ghia

Thermostaat afstellen vw kever of karmann ghia

 

Ik merk dat er op mijn site regelmatig wordt gezocht naar de afstel procedure van de thermostaat.
Het is eigenlijk niet zo moeilijk. De kevermotor heeft het makkelijk warm. Om die warmte optimaal af te kunnen voeren, moeten de koelkleppen volledig open staan als de motor op bedrijfstemperatuur is.  Om dat voor elkaar te krijgen moet dus de thermostaat zodanig worden gemonteerd dat die de koelkleppen volledig kan open drukken als die thermostaat warm wordt.

De thermostaat is een balgje dat zet uit als hij warm wordt en raakt dan met de bovenkant de bovenkant van de bevestigingsbeugel. Verder dan de beugel toelaat kan hij niet uitzetten.

Procedure:

  • Schroef aan de rechterkant de achterste plaat onder de cylinders los. je kunt dan bij de thermostaat.
  • Eerst schroef je de balg los van de beugel. Die zit vast met een schroef aan de onderkant.
  • Daarna draai je de bevestigingsmoer van de beugel een slag los zodat je die naar boven en beneden kunt schuiven. Zorg dat je de beugel niet te los zet, hij moet net kunnen schuiven.
  • Duw het balgje naar boven en voel wanneer de kleppen tegen de aanslag tikken. Je kunt dat goed voelen. Er is wel ruimte om hem iets verder omhoog duwen, maar dan zit je tegen een bladveer aan te drukken. Voor de maximale koeling niet erg, maar dan staan de kleppen te ver open als hij koud is. Net tegen de aanslag aan is voldoende.
  • Nu verschuif je de beugel zodanig dat de bovenkant op de balg rust terwijl de kleppen nog steeds tegen de aanslag aan liggen. Dat kun je controleren door de balg iets naar beneden te halen en weer omhoog. Dan hoor je als het goed is de kleppen net aantikken op het moment dat de balg de beugel raakt.
  • Zet de beugel vast en controleer nog een keer of de kleppen de aanslag aan tikken in de bovenste positie.
  • Nu trek je de balg naar beneden zodat de balg pen aan de onderkant van de balg met zijn afgevlakte kanten in de beugel valt en zet hem weer vast met de schroef. De thermostaat is nu afgesteld.

 

Er bestaan een aantal denk stromingen rondom de thermostaat:

  • Een richting is geen koelkleppen of thermostaat monteren. De motor zou dan de meest optimale koeling krijgen. Zelf denk ik dat dit niet geheel waar is omdat er dan geen begeleiding van de lucht is rondom de cilinders, maar zeker weten doe ik dat niet. Wat ik wel weet is dat op deze manier de motor veel trager op temperatuur komt. Als je bedenkt dat je voor een lange levensduur de olie eerst netjes warm moet hebben voordat je vermogen kunt vragen van de motor, dan is het verstandig om de koeling temperatuur regeling wel aan te brengen. Des te eerder is ook de olie op temperatuur.
  • De originele thermostaat monteren. Dit is een thermostaat die intern een vloeistof verdampt. Zo rondom het kookpunt van 70 graden verandert die vloeistof zijn toestand naar gas. De balg zet door het gas uit. Deze thermostaten zijn een tijdje in automobielen gebruikt. Pas toen de waterkokers er kwamen en toen ook nog eens dat waterkoelsysteem onder druk kwam te staan waren deze thermostaten niet bruikbaar omdat gas samendrukbaar is en de koeling daarmee afhankelijk van de druk in het koelsysteem werd. Een ander nadeel is dat de betrouwbaarheid wat te wensen overlaat. Echter als ze kapot gaan, dan zijn ze lek en vult het balgje zich met lucht door de veer werking van de balg maar ook door de veer op de koelkleppen zelf. Met andere woorden de motor gaat niet stuk door een kapotte thermostaat. Mijn voorkeur.
  • De originele thermostaat vervangen door een wax thermostaat. De stof in deze thermostaat gaat van vaste stof naar vloeibaar en zet dan uit. De vloeistof  is  niet samendrukbaar, daarmee is de thermostaat druk onafhankelijk. Voor de kevermotor echter is dit voordeel niet te oogsten. Als de thermostaat afkoelt, dan gaat de vloeistof weer naar vast over. Een sterke veer zorgt dan mede voor de teruggaande beweging.
    De wax thermostaten hebben wel een groot voordeel boven de originele.  Ze zijn gebaseerd op huidige technologie en gaan een stuk langer mee. Echter in bijna elke waterkoker van een 15 jaar oud gaat de thermostaat een keer stuk. Als deze thermostaat stuk gaat dan lekt er vloeistof weg.  de veer zorgt dat hij wint van de koelkleppen veer en de koelkleppen gaan dicht. In de kever motor is dat fataal. Hij wordt niet meer gekoeld. Samen met deze thermostaat zou ik in ieder geval een thermometer willen monteren om mogelijke schade  te voorkomen.

 

Categorieën
Archieven